Wesołe gotowanie po gruzińsku i indyjsku

A.jpg

20 maja 2015r. Pszczółki z Mariam i Simran przyrządzały niezwykłe potrawy pochodzące z Indii i Gruzji.

Dzieci aktywnie uczestniczyły w przygotowaniach: kroiły ziemniaki, cebulę, a także ucierały ser. Było mnóstwo pozytywnej energii, radości i oczywiście dzieci miały pełne brzuszki, bo wszystkie przedszkolaki smacznie zjadły. Dowodem smakowitości powstałych potraw jest fakt, że każde dziecko chciało i otrzymało dokładki.

Oto przepisy:

 Gruzińskie Chaczapuri, czyli serowy chleb

Składniki do ciasta:

  • mąka 1kg
  • drożdże 20g
  • woda, mleko lub naturalny jogurt
  • sól 2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka do posypywania
  • masło (do posmarowania)

Składniki do farszu:

  • ser mozarella lub/i ser feta lub/i ser żółty – całość 1 kg
  • 2 jajka
  • sól do smaku

Przygotować ciasto: utrzeć drożdże z cukrem, dodać pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp ok. 30 stopni C), wyrobić sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsypać mąki, jeżeli za twarde dolać trochę płynu. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Przygotować farsz: ser (sery) pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jajkiem. Jeśli trzeba, posolić do smaku.

Ciasto podzielić na 4 kule. Uformować 4 kule z farszu. Rozwałkować kule ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm. Na każdym placku kłaść ser, zawinąć ciasto dookoła jak sakiewkę i zlepić zamykając ser w środku. W trakcie pracy podsypywać stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Utworzone kule z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkować na placki. Piec w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru .Chaczapuri można też smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia. Po wyjęciu z pieca posmarować  masłem. Należy podawać pokrojone jak pizza.  Smacznego 😀

 Indyjskie curry z kurczaka 

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 2 średnie cebule, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej chili lub papryki słodkiej
  • 1/2 piersi z kurczaka, pokrojonych w spore kawałki
  • 125 ml jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • natka kolendry do przybrania lub natka pietruszki
  • ryż jaśminowy lub basmati

Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające wspólny mianownik – pachnący przyprawami sos.

Najpierw  gotujemy w garczku  ryż. Następnie na  patelni  rozgrzewamy olej  i dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu, aż się lekko poddusi i zeszkli. Następnie do cebuli dodajemy wszystkie przyprawy: czosnek, papryczkę chili, kurkumę. Należy dobrze połączyć wszystkie przyprawy i lekko podgrzać. Zwiększyć ogień, dodać pokrojonego kurczaka. Na patelni dokładnie obtoczamy mięso w przyprawach i podsmażyć chwilę z każdej strony, ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Zmniejszamy ogień, lekko solimy, przykrywamy patelnię i dusimy kurczaka przez 10 minut , mieszając.

Mięso ma być w środku białe, ale bardzo wilgotne. Odkrywamy patelnię, zwiększamy ogień i dodajemy jogurt lub  mleko kokosowe. Sos powinien się  teraz zredukować przez około 5 minut. . Przed samym podaniem przyprawić sokiem z limonki i posypać natką kolendry. Umieszczamy na talerz ryż oraz kurczaka curry. Smacznego 😀

Pozdrawiam serdecznie

Karolina Więcek-Krzysik

B.jpgA.jpgD.jpgE.jpgF.jpgG.jpgC.jpgH.jpg

 

Kategorie